BioGezond: Sectoroverzicht

Bestedingen stijgen voor bio

Lees het blad over gezond leven en gezonde voeding, lees Biogezond
Bio wordt steeds belangrijk in België

Tussen 2008 en 2017 verdubbelden de biobestedingen voor verse voeding en dranken ruimschoots in België. In 2017 zien we voor Vlaanderen een stijging van 11% en voor Wallonië 8% tegenover 2016. Brussel zakte in 2017 met 7%, niettegenstaande dit gewest een ­verdrievoudiging van de biobestedingen realiseerde tussen 2008 en 2017.

‘Aardappelen, groenten en fruit (AGF)’ is veruit de belangrijkste biocategorie

De biobesteding bestaat voor 40% uit AGF-producten. De categorie ‘vlees, vis en ei’ neemt minder dan een kwart van de biobestedingen voor haar rekening en is krimpend. Het zuivelaandeel schommelt rond de 20%, graanproducten rond de 12%. Wijn en bier tot slot zijn bij bio goed voor 4% van het assortiment.

9 op 10 Belgen kopen bio


Bio behoort tot ons normale voedingspatroon. 9 op 10 Belgen kopen jaarlijks minstens eenmaal een vers bioproduct. De biobestedingen worden voor 60% gerealiseerd door de gezinnen die minstens wekelijks bio kopen, deze groep maakt 11% uit van de kopers. Het aandeel van deze frequente biokopers neemt toe.
Binnen de productgroepen zijn er grote verschillen in kopersaantallen. In afnemende volgorde vinden we de meeste kopers voor biologische groenten, zuivel, fruit, brood, eieren, aardappelen en vlees.
Het aantal biokopers was vorig jaar stabiel tot licht stijgend voor alle categorieën. De vleescategorie, die in de periode 2005 tot 2010 fors nieuwe biokopers wist aan te trekken, deed het daarna minder goed.

Marktaandeel bio stijgt en varieert sterk van product tot product


Het marktaandeel van de biologische versproducten in België blijft beperkt maar groeit gestaag en bedraagt nu 3,2%. Het marktaandeel van bio verschilt wel sterk van product tot product. De vleesvervangers hebben met 26% het grootste marktaandeel. Een andere categorie met een hoog bio-aandeel is ‘eieren’. Het marktaandeel van bio-eieren bedroeg vorig jaar 14,5%. De AGF-categorie heeft een iets hoger bio-aandeel dan gemiddeld namelijk: 7% voor groenten, 4,4% voor fruit en bijna 6% voor aardappelen. Hiermee zijn aardappelen samen met eieren de grootste stijger op lange termijn. Zuivel zit met een bio-aandeel van 3,2% op het gemiddelde. Brood, gevogelte en vlees zitten onder het gemiddelde. Vleeswaren bengelen achteraan met het laagste bio-aandeel van 1%.

Welgestelde gezinnen en twee­verdieners: groeiers op lange termijn


De alleenstaanden, zowel oud als jong, hebben het hoogste bio-aandeel van zo’n 4,5%.
In absolute cijfers zijn de welgestelde gezinnen met kinderen en de welgestelde gepensioneerden de belangrijkste groep biokopers. Samen zijn zij verantwoordelijk voor de helft van de biobestedingen.
De grootste stijging qua bio-aandeel, in de periode 2008 tot 2017, vinden we bij de welgestelde gezinnen met kinderen en bij de tweeverdieners zonder kinderen.
Huishoudens met kinderen met een beperkt inkomen hebben het laagste bio-aandeel, namelijk 1,4%. Deze bevolkingsgroep heeft zijn bio-aandeel wel ver­drievoudigd sinds 2008. De introductie en uitbouw van heel wat bioproducten in Hard Discount liggen hiervoor aan de basis. De gepensioneerden en de koppels met één kostwinner hebben een gemiddeld bio-aandeel dat matig groeit.

Biobestedingen per capita in stijgende lijn


We geven het meeste geld uit aan biozuivel en biogroenten. Daarna volgen fruit, vlees/gevogelte en biobrood en -banket. Eieren, aardappelen en vleeswaren volgen op afstand. De biovleesvervangers en biozuivelsubstituten sluiten de rij.

NIEUW – BioGezond FORUM


Hét forum dat therapeutische informatie en andere inspiratie aanbiedt, waar therapeuten, voedingsconsulenten,
homeopaten, gezondheids­begeleiders en biologische aanbieders zich kunnen voorstellen. Informeer voor de verschillende aantrekkelijke formules.

Get 30% off your first purchase

X